30 Kasım 2011 Çarşamba

Machu Picchu'ya ucuza gitme rehberi

 16 Ocak'ta Güney Amerika'dan canlı yayına geçesiye kadar eski seyahatimle ilgili bir kaç yazımı bu bloğa koyayım dedim. Özellikle fakir gezginler için iyi bir rehber olacağını düşündüğüm Machu Picchu rehberi ile başlayalım.


Cuzco'dan  Machu Picchu`ya gitmek için normalde iki alternatif var. Ya gidiş dönüş 140 dolar verip trenle gideceksiniz, ya da 250-300 dolar para verip bir tur şirketi ile gideceksiniz. Aslında bir 3. yöntem de Camino inca ile bizim Likya yolu misali yürüyerek gitmek ama ben fakir ve şişman bir gezgin olarak 3 gün yürümeyi göze alamadığım için denemeyi bile düşünmedim.

Eğer yukarıdaki fiyatlar çok pahalı diyorsanız
toplam 30-40 dolar masrafla Cuzco'dan Macchu Picchu'ya gitmek mümkün. Hem de çok daha zevkli bir yolculuk ile. Öncelikle terminalden sabah 8'de kalkan ve doğrudan Santa Maria'ya giden otobüsler var. Yol üzerinde Ollantaytambo'yu görmek istediğimiz ve kesintisiz 10 saat otobüs yolculuğu yapmak istemediğimiz için bu seçeneği geçiyoruz. Semt garajına (Şehir merkezine çok yakın, kaldığınız hostel ya da otele sorun gösterirler) gidip komik bir ücret verip Urubamba dolmuşlarına biniyoruz.

Cuzco



Urubamba`ya vardığımızda orada gezecek ve yapacak bir şey bulunmadığı için doğrudan Ollantaytambo dolmuşlarına biniyoruz. Ollantaytambo inka terasları ve kolonyal mimari ile inşa edilmiş kasaba meydanı ile 3-4 saat gezilmeyi hakediyor. Kasaba hal ve terminali aynı binada o binaya gidip öğlen yemeğimizi seyyar satıcıların pişirdiği etler ile ucuza hallettikten sonra yola devam etmek için 3 alternatifimiz var. 

Ollantaytambo

ilk alternatif Cuzco'dan kalkan trene Ollantaytambodan binmek. Eğer buradan binerseniz 35 dolara binebiliyorsunuz trene. 

İkinci alternatif saat 2 de Cuzco'dan gelecek olan Santa Maria otobüsüne binmek (3 dolar civarı bir paraya binebiliyorsunuz bu otobüse). 

Üçüncü alternatif kasaba meydanındaki kafelerde oturan turistlerden yol arkadaşı bulup beraber taksi tutup Santa maria'ya ya da Santa Teresa'ya gitmek. Taksiyle giderseniz kişi başı yaklaşık 10 dolar verip gitmek mümkün. Santa Maria'ya vardığımızda oradaki taksilerden birine kişi başı 1 dolar verip Santa teresa'ya gidiyoruz. Artık akşam olduğu için Santa Teresa'da bir otele gidiyoruz. Otel dediğime bakmayın, normal evleri düzenleyip pansiyon/otel haline getirmişler ve bu oteller kesinlikle lüks değil ama temiz. Burada kahvaltı dahil 3 dolar verip kalmak mümkün. 


Ertesi sabah erkenden kalkıp oradan tuttuğumuz bir taksi ile yakındaki Hydro Electrico yani elektirik santraline gidiyoruz. Burada da Machu Picchu'nun eteklerine kurulmuş olan Aquas calientes'e gitmek için iki alternatifimiz var. Aquas Calientes'e karayolu yok sadece tren yoluyla ulaşılabiliyor. O yüzden ilk alternatifimiz Cuzco'dan gelen trene 8 dolar verip gitmek ki  Macchu Picchu gezisi için sadece bir gün ayırmışsanız bu alternatifi tercih ediyoruz.

Hydro Electrico'dan geçen tren
 
İkinci alternatif ise tren raylarını takip edip 2-3 saatlik güzel bir yürüyüşle Aquas Calientes' e gitmek. Eğer Aquas Calientes'te bir gece kalacaksanız bu seçenek en iyisi. 
Tabanvay ile tren yolunu takip


 
Aquas Calientes'e vardıktan sonra eğer kalacaksanız önce bütün şehri gezin bir çok otel ve pansiyon var. 6 dolara kalacak yer bulabilmek mümkün. Eğer kalmayı düşünüyorsanız o günü gezerek değerlendirin. Ertesi sabah Machu Picchu ya çıkarsınız. 
Aquas Calientes

 Evet efendim gelelim Machu picchu'ya çıkmaya. Burada da iki alternatif çıkıyor karşınıza. Birinci alternatif Macchu Picchu'ya çıkan dolmuşlara 7 dolar ödeyip kapıya kadar çıkmak. İkincisi ise tabanvay ile çıkmak. Biz tabanvayı tercih ediyoruz. Dolmuşların gittiği yolu takip ediyoruz, bir süre yürüdükten sonra karşımıza bir tabela çıkıyor. Tabelada sol taraf Machu Picchu, sağ taraf ise botanik parkını işaret ediyor. Biz sağ tarafa yani botanik parkına sapıyoruz. adamlar Machu Picchu ya çıkan merdivenler yapmışlar ve ağaçların arasından
çıktığınız için adına botanik parkı demişler. 1,5-2 saat boyunca dinlene dinlene ve güzelliklerin zevkini çıkararak yapılan bir tırmanıştan sonra Machu Picchudasınız. 
Botanik parkı denilen tırmanış parkuru

Eğer soluğunuz kaldıysa Machu Picchu'dan Wayna Picchu'ya da tırmanabilirsiniz. Ama bu kadar yürümeye soluk kalmıyor inanın. 

Wayna Picchu için şu arkadaki yüksek tepeye tırmanmalısınız


Not: biz botanik parkını alakasız bir yer sandığımız için kendimizi doğrudan dağa vurmuştuk. Derelerin sarmaşıkların ve sık ağaçların arasında deliler gibi tırmanırken, bir ara  yola çıkıp dolmuşçu yanımızda durup "siz manyakmsınız kendinize işkence yapıyorsunuz bakın orada  merdivenler var" diyesiye kadar 45 dakika dağdan tırmanmıştık. o yüzden gidecek arkadaşlar kesinlikle Botanik Parkı yazısına aldanmasın Botanik Parkı dedikleri aslında Machu Picchu' ya tırmanan merdivenler.

Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

4 yorum:

chroma dedi ki...

Ankara'dan Peru'ya ucuza gelmenin bir yolu var mı peki? :)

laforgue dedi ki...

Ah keşke olsa :)

Deniz dedi ki...

demek sözlük birikiminizi buraya taşıyorsunuz! ne güzel! elinize sağlık.

laforgue dedi ki...

@Deniz: Sözlük hesabını kapatınca oraya yazdığım entryler de silindi. Mahsun mahsun bilgisayarımda duracağına konu ile ilgili bir kaç entryi buraya koyayım dedim :)

Yorum Gönder