Seyahatime sayılı gün kaldı, dün İzmir'e gidip aşılarımı yaptırdım. bu vesile ile sizlere yurtdışına çıkmadan önce hangi aşıları yaptırmanız gerektiği konusunda bilgi vereyim istedim.
Öncelikle Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün Seyahat Sağlığı biriminin sitesini bir inceleyin. Türkiye'de yurtdışına çıkacak yurttaşların sağlık konusunda danışacakları en yetkili merci olan Seyahat Sağlığı merkezlerine hem site üzerinden hem de 444 77 34 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz. Site üzerinde ülkelere göre yapılması gereken ve önerilen aşıların listesi var. Bu listeye göre yaptırmanız gereken aşıları belirleyip evinize en yakın Seyahat Merkezine gidip aşılarınızı yaptırıyorsunuz. Bu hizmet karşılığı hiç bir ücret ödemiyorsunuz ve hiç bir bürokratik kırtasiye işi ile uğraşmıyorsunuz. Pasaportunuz yanınızda olsun yeter. Aşılarınızı oluyorsunuz ve size uluslararası geçerliliği olan Uluslararası Aşı Karnesi veriliyor.
Peki Güney Amerika için hangi aşıları yaptırmak gerekiyor?
1- Sarı humma:
Güney Amerika'da tüm kıtada karşımıza çıkan ortak hastalık sivri sinekler tarafından insanlara bulaştırılan Sarı Humma, Bu aşıyı yaptırmanız zorunlu. Güney Amerika'da bir çok ülke, havaalanlarında ya da sınırdan geçiş yaparken sizden Sarı Humma aşınızın olduğunu belgelemenizi istiyor, eğer aşınızı önceden olmadıysanız sınırdan geri çevrilebilirsiniz. Nasıl olsa havaalanında/sınır kapısında aşıyı vurdururum, boşver demeyin. Zira bu aşının kuluçka süresi 10 gün yani aşıyı risk bölgesine gitmeden 10 gün önce vurdurmanız gerekiyor. Yani adamlar sizi bal gibi de sınırdan geri çevirebilir. O yüzden bu aşıyı kesinlikle olmak zorundasınız. Aşının 10 sene geçerliliği var. Ben 3 sene önce olduğum için dün bir daha yaptırmadım.
2- Tifo:
Bu aşı zorunlu bir aşı değil işin doğrusu tek zorunlu aşımız Sarı humma. Ama benim tavsiyem hangi aşıları olacağınızı, gideceğiniz ülkelerin bu aşıları zorunlu tutup tutmadığına göre belirlemeyin. Tifo su ve gıda yolu ile yılda 17 milyon insana bulaşan ve her yıl 600 bin kişiyi öldüren tehlikeli bir hastalık. Güney Amerika'da risk bölgelerinden biri. O yüzden bu aşıyı kesinlikle vurdurun.
3-Poliomyelit:
Çocuk felci olarak bildiğimiz bu hastalık gelişmiş ülkelerde artık nadir olarak karşımıza çıksa da az gelişmiş ülkeler hala riskli. Bu aşı çok basit bir aşı, koldan iğne falan da vurmuyorlar doğrudan ağzına bir damla damlatıyorlar, bitiyor. Bence kesin yaptırın.
4- Sıtma:
Sıtma'ya karşı herhangi bir aşı yok. Ama Seyahat Sağlığı merkezlerinde size ücretsiz ilaç veriyorlar. Verdikleri hapları seyahate çıkmadan önce kullanmaya başlıyorsunuz ve seyahatiniz boyunca da bu haplara devam etmek zorundasınız. Ancak benim gibi uzun bir seyahate çıkacaksanız ne yazık ki devlet tüm seyahatiniz boyunca kullanacağınız sayıda hap vermiyor. Ve haplar gerçekten de pahalı. Bir de konuştuğum doktor bana bu hapların çok fazla yan etkisinin olduğunu söyledi. Ben o yüzden hiç hap kullanmamaya karar verdim. Kendimi sıtmadan korumak için bol bol sivrisinek kovucu kullanacağım.
Siz yine de bu konuyu Seyahat Sağlığı merkezindeki doktor ile detaylı konuşun ve kullanıp kullanmamaya ona göre karar verin.
5-Difteri-Tetanoz:
Seyahate çıkmasanız bile periyodik olarak olmanız gereken önemli bir aşı bu. O yüzden bu aşıdan hiç bahsetmiyorum. Seyahat Sağlığı merkezinde bu aşıyı da ücretsiz vurdurabiliyorsunuz.
Yukarıda saydığım tüm aşı ve ilaçları Seyahat Sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak edinebilirsiniz. Seyahat Sağlığı merkezlerinde yapılmayan bir kaç aşı daha var ki kesinlikle yaptırmanızı tavsiye ediyorum.
İlk olarak bu güne kadar Hepatit B ve Hepatit A aşıları olmadıysanız kesinlikle yaptırın. Özellikle Hepatit B gerçekten çok önemli. Herhangi bir devlet hastanesinin Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gidiyor ve Hepatit A ile Hepatit B aşısı yaptırmak istediğinizi söylüyorsunuz. Sizden biraz kan alıp bu iki hastalığı önceden geçirip geçirmediğiniz kontrol ediliyor. Büyük ihtimal Hepatit A'yı geçirmiş ve antikor üretmişsinizdir. Hepatit B negatif çıkarsa size hemen ücretsiz Hepatit B aşısı vuruyorlar. Hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulanıyor. İlk dozu vurulduktan 1 ay sonra 2. dozu 6 ay sonra ise3. dozu vuruluyorsunuz. Ben geçen hafta hastanede 1. dozu vurdurmuştum, 2. dozun vakti geldiğinde Brezilya'da olacağım. Brezilya'da aşıyı yaptırdıktan sonra prosedürü buraya yazarım. Hastane'de bu iki aşıyı vurdurduktan sonra bu aşıları, Seyahat Sağlığı Merkezi'nden aldığınız aşı karnenize işletmeyi unutmayın. Özellikle 2. dozu benim gibi yurtdışında vurduracaksanız faydasını görürsünüz.
Seyahat sağlığı merkezlerinde yapılmayan bir diğer aşı ise Menenjit aşısı. Menenjit tehlikeli bir beyin ve omurilik zarı iltihabı ve ölümcül. Asıl risk bölgesi Afrika olmasına rağmen gezginler yüzünden dünyanın farklı yerlerinde de lokal salgınlar gözükebiliyor. Vücut sıvılarınından bulaştığı için özellikle farklı ülkelerden gezginlerin toplu olarak bir arada oldukları hosteller bu hastalık açısından riskli yerler. Ülkemizde, Suudi Arabistan gelen turistlere zorunlu koştuğu için normalde yalnızca Hacı adaylarına vuruluyor. Ama siz de herhangi bir toplum Sağlığı merkezi'ne giderek bu aşıyı ücretsiz olabilirsiniz. Seyahat Sağlığı merkezine diğer aşılar için gittiğinizde doktora Toplum Sağlığı merkezinin nerede olduğunu sorun onlar size tarif ederler.
İzmir için;
Seyahat Sağlığı Merkezi, Cumhuriyet Meydanında Pasaport İskele'ye gidin. Pasaport'taki İskelenin arkasında denize doğru eski binaların sıralandığını göreceksiniz. En sondaki bina Seyahat Sağlığı merkezi. Siz ikinci kata çıkacaksınız.
Toplum Sağlığı Merkezi, Konak'ta Kemeraltı'na girin, Sağdaki ilk sokaktan - hani köşede Ankara Gişesi var piyangocu işte oradan- sağa yani Elhamra Sinemasına doğru dönün. 50 metre ileride sağ sırada Toplum Sağlığı Merkezini göreceksiniz. Önünde zaten bayrak direği var. 1. kata çıkın. Eğer biz bunu bir tek hacılara vuruyoruz deyip sorun çıkartacak olurlarsa; "Beni Seyahat Sağlığı Merkezinden gönderdiler, oradaki doktor Menenjit aşısını kesin vurdurman lazım dedi ve buraya gönderdi deyin :)
Not:
Unutmadan Sağlık Bakanlığı yurtdışına çıkan yurttaşlar için telefonla 24 saat doktor hizmeti vermeye başlamış. Yurtdışındayken herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda danışmak için 444 83 53 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Telefonun ucunda 24 saat doktorlar varmış.
1 yorum:
%0 Satış komisyonu, ücretsiz sanal dükkân fırsatı ile Nike marka ürünler Buypasa’da. Detaylı bilgi için https://ucretsizdukkan.com adresine uğrayabilirsiniz.
Yorum Gönder